Nytt fredspris i Kina

Efter att Nobels fredspris gått till den kinesiska regimkritikern Liu Xiaobo har läget mellan Norge och Kina varit spänt.I förrgår riktade Kina hård kritik och sa att det politiska förhållandet mellan Norge och Kina var förstört.I dag lanserar kineserna ett eget fredspris.
- Landet borde ha en starkare röst i frågan om världsfreden, skriver juryn bakom det nya priset.

Priset, Konfucius fredspris, är döpt efter den kinesiske filosofen som levde mellan år 551 och 479 f.Kr och den kinesisk-taiwanesiske politikern Lien Chan blir den första pristagaren. Enligt Reuters får han priset för att han "lyckades skapa en bro av fred mellan Taiwan och det kinesiska fastlandet".

Juryn till Konfucius fredspris uttrycker stort missnöje över det norska inflytandet över fredspriset.
- Norge är bara ett litet land med en liten befolkning. Därmed bör Norge också vara en minoritet när det kommer till majoritetens förståelse av frihet och demokrati. Med fler än en miljard invånare borde Kina ha en starkare röst i frågan om världsfreden, skriver juryn i ett pressmeddelande.

De anklagar Nobels fredspris och säger att priset misslyckas med att hålla ”de högsta mänskliga standarderna”. Nobels fredspris ska i stället representera attityder som är fördomsfulla och falska, menar den kinesiska juryn. Därför vill kineserna återuppbygga fredspriset, den här gången med utgångspunkten i orientalisk filosofi.


Lien Chan


Manifestation för ökad Demokrati

I december 2008 undertecknade han ett politiskt manifest för ökad demokrati i Kina, Charta 08, tillsammans med ett hundratal andra intellektuella. Kort därefter blev han arresterad och har sedan dess suttit i fängsligt förvar. Den 25 december 2009 dömde en domstol i Peking honom till elva års fängelse för ”uppvigling till omstörtande verksamhet”, vilket är den hårdaste domen i sitt slag sedan 1997.


Nobels fredspris

Den 8 oktober 2010 beslutade den Norska Nobelkommittén att tilldela Liu Xiaobo Nobels fredspris med motiveringen "för hans långa och våldsfria kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina". Inför ceremonin för årets fredspris i Oslo den 10 december varnade Kina olika länder för att delta i högtidligheterna. Vilka repressalier som kan drabba de länder som likväl deltar är dock osäkert. "Varje europeisk regering som sänder företrädare till ceremonin "får ta konsekvenserna", sade Cui Tiankai, Kinas vice utrikesminister vid en presskonferens i Peking på fredagen''.

Kära bloggläsare!

Vi i gruppen har haft vissa funderingar över vilka det är som läser denna blogg samt att vi gärna skulle vilja få lite respons om vad ni tycker och tänker om våra inlägg och bloggen.
Finns det något som ni tycker att vi ska ta upp - så lägg gärna in en kommentar.

Mvh från oss bloggmedlemmar

Kinas reaktion på Nobelpriset

Liu  född 28 december 1955 i Changchun, Jilin, är en kinesisk litteraturvetare och en av de mest kända regimkritikerna i Kina. Han är dömd till elva års fängelse för anstiftan av samhällsomstörtande verksamhet

Liu Xiaobo var länge känd som en frispråkig kritiker av Kinas kommunistiska parti och han var aktiv i protesterna på Himmelska fridens torg 1989, vilket ledde till frihetsberövande i två år samt till att han förlorade sin tjänst vid Pekings lärarhögskola. Under 1990-talet ägnade han sig åt politisk aktivism i demokratirörelsen och arresterades ibland av polisen för sina aktiviteter.

förödelsen var total under protesterna vid Himmelska Fridens Torg 1989


Liu Xiaobo

Godmorgon världen. Vilken snöstorm! Nu har vi i gruppen bestämt oss för att fördjupa oss i ett av ämnena gällande Kinas rättigheter. Vi har genom en demokratisk omröstning valt att titta noggrannare på hur Kina behandlar årets nobelpristagare Liu Xiaobo.


http://www.radikalen.com


Lite bilder



Paus från tortyren...eller?

Vi på bloggen är lite trötta på alla hemskheter om Kina och dess omänskliga rättigheter så vi tänkte pigga upp med lite videos och bilder på kinesiska underbarn. Men frågan är, vad kallas detta om inte TORTYR???



Forts. tortyr

Varje år dör enligt människorättsorganisationer flera personer i Kina till följd av tortyr. De flesta är vanliga brottslingar, men somliga är politiska och religiösa oliktänkande. Som regel uppger de kinesiska myndigheterna att de rapporterade dödsfallen har skett av naturliga skäl eller är självmord. Det förekommer även psykologisk tortyr, rapporterar Nowak, i syfte att skapa personlighetsförändringar. I ett fall satt en fånge dömd för mord på sin hustru, men släpptes då hon visade sig vara vid liv. Mannen i fråga uppger att han under tortyr erkände att han var skyldig. När han släpptes hade han avtjänat elva år av straffet.

I de större städerna verkar tortyren ha minskat i omfattning, men Nowak fastslår att det krävs omfattande strukturella reformer.

 


Back on track

Heej kära bloggläsare! Nu är vi äntligen tillbaka efter ett litet uppehåll i vår bloggning, idag ska vi ta reda lite mer om hur det egentligen står till med tortyr i Kina...

Tortyr avskaffades officiellt 1996 men människorättsorganisationer har rapporterat att det ännu används för att tvinga fram erkännanden i kinesiska fängelsen. I många fall leder tortyren till döden för fångarna enligt människorättsorganisationer.

Manfred Nowak (en australiensk människorättskämpe) sändes som tortyrrapportör till Kina efter att FN i tio år förgäves försökt komma in i landet, då Kina förhalat besöket. Nowak besökte även Tibet och Xinjiang, och befann sig i området i två veckor. Under sitt besök motarbetades han av de kinesiska myndigheterna, och uppger på fredagen att offer och deras anhöriga hotats, övervakats och uppmanats att inte tala med honom.


RSS 2.0